De hedendaagse technologische ontwikkelingen volgen elkaar in een snel tempo op en veranderen daarmee de manier waarop wij de wereld ervaren. De gloeilamp is bijna verleden tijd. Ook haar opvolgers de tl-buis en de spaarlampen, die meer licht produceren met minder energie, worden steeds meer vervangen. Nu is het moment aangebroken voor LED-lampen, deze nieuwe generatie lampen spelen in op de toenemende vraag naar energie en milieu vriendelijke oplossingen. Wij helpen u graag bij de juiste keuze.

Verschillende lichtbonnen, lichtschakelingen en adviezen

Gloeilamp

Gloeilampen zijn heel goedkoop, ze verspillen echter heel wat stroom. Slechts 10% van de elektriciteit zetten ze om in licht, de overige 90% gaat verloren in de vorm van warmte. Bovendien gaat een gloeilamp niet erg lang mee: 1000 à 1200 uur of gemiddeld één jaar. Sinds 1 september 2012 is de handel in gloeilampen in de hele Europese Unie verboden. Winkels mogen nog wel hun bestaande voorraden verkopen.

Advies: Gebruik geen gloeilampen meer. Met hun hoge energieverbruik zijn het echte energievreters, die niet lang meegaan. Vervang deze direct voor spaarlampen of LED-lampen.

Spaarlamp

Een spaarlamp is een opgevouwen tl die in een normale lampfitting past. Een PL-lamp is een spaarlamp met een insteekvoet. Deze lampen hebben een lager energieverbruik: uit een spaarlamp komt 3 tot 4 keer meer licht per watt. Ook hebben zij een langere levensduur: een gloeilamp gaat zo’n 1000 tot 1500 branduren mee. Veel spaarlampen halen 6000 tot 10.000 uur en sommige speciale, duurdere uitvoeringen nog meer.

Advies: Vervang alle gloeilampen voor spaarlampen of voor LED-lampen.

Halogeenlamp

Halogeenlampen zijn zuiniger dan gloeilampen, maar gebruiken veel meer energie dan spaarlampen en LED-lampen. Halogeenlampen zitten vaak als spotjes in plafonds voor accentverlichting en branden gemiddeld 2000 à 3000 uur. Sinds 2016 mogen alleen de meest zuinige halogeenlampen nog worden verkocht.

Advies: Vervang alle niet gedimde halogeenlampen voor energiezuinige LED-lampen. LED-lampen dimmen is ook mogelijk maar waarschijnlijk dienen de bestaande dimmers vervangen te worden.

Fluorescentielamp (TL-buis)

De nieuwe generatie TL-buizen is de T5, die 8 maal zuiniger is dan de traditionele dikkere T8 buis. Kenmerkend is de kleinere diameter met een hoge lichtopbrengst en levensduur tot 20 000 uren. Ideaal is de combinatie met een elektronisch hoogfrequent voorschakelapparaat en/of dimmer.

Advies: Vervang de oude T8 buizen voor de nieuwere T5 buizen. Dit kan in de bestaande armaturen met een speciale T5 adapter. Deze adapter incl. de energiezuinige T5 buis heeft dezelfde afmeting als uw oude T8 buis. Uw armatuur kan gewoon blijven hangen daarmee bespaart u direct tot 50% op uw verlichtingskosten en is de terugverdientijd ongeveer 1 jaar.

Indien het armatuur niet voorzien is van een elektronische voorschakelapparaat (bij het aandoen van de verlichting flikkeren de TL buizen) vervang dan het gehele armatuur voor een nieuw HF armatuur met T5 buis voorzien van een daglichtregeling.

LED-lamp

LED’s zijn betrouwbaarder dan conventionele lichtbronnen en hebben een levensduur van meer dan tien jaar. Bovendien gebruiken ze 90% minder energie. LED-verlichting werkt totaal anders dan andere lichtbronnen en hebben tal van voordelen t.o.v. de spaarlampen.

Advies: dit is de energievriendelijke verlichting van de toekomst! Deze markt is in volle expansie. De bestaande halogeenlampen en spaarlampen kunnen vervangen worden voor LED-lampen.

LED-buis

Inmiddels is er een goed alternatief voor uw oude T8 buizen verlichting: namelijk de LED TL-buizen verlichting. LED TL buizen zijn in feite LED lampen in de vorm van een TL-buis. Het voordeel hiervan is, dat ze oude TL-buizen kunnen vervangen en gewoon in uw oude armaturen passen. De starters en voorschakelapparaten worden overbodig. LED-TL buizen zijn over het algemeen in alle TL-lengtematen leverbaar, let alleen op de dikte van LED TL-buizen: deze kunnen soms wat dikker zijn dan uw oude TL-lampen en daardoor niet in uw oude TL-armatuur passen.

Uiteraard is LED TL-buizen verlichting een stuk energiezuiniger, duurzamer en op de lange termijn 2,5 keer goedkoper dan TL-verlichting. Ook niet onbelangrijk is dat LED TL-buizen nooit flikkeren. Het licht van een LED-TL verlichting is aan of uit. LED-TL verlichting straalt hierdoor veel meer rust uit en is een aangename vorm van licht om onder te werken. Het ontbreken van flikkerende lichtstoringen is beter voor uw gezondheid. Overigens zendt de LED TL-buis ook geen UV licht uit: ook dat heeft invloed op het ervaren van prettig licht, zeker als u langere tijd onder LED verlichting vertoeft. Het is wel een totaal ander soort licht dan dat u gewend bent.

Nadeel: Niet elke installatie is geschikt voor gebruik van LED verlichting/buizen. Van het verschil tussen cosinus phi en arbeidsfactor wordt vaak dankbaar gebruik gemaakt. Zo zeggen sommige fabrikanten van LED-verlichting dat hun verlichting een cosinus phi heeft van nagenoeg 1, wat ze daarbij vergeten te vertellen, is dat harmonischen uit de LED-verlichting de arbeidsfactor wel flink omlaag halen. Nu kan een LED-lamp nog niet heel veel kwaad, daarom zijn problemen met LED-verlichting in de woningbouw niet aanwezig. Wanneer in kantoren/hallen LED-verlichting op grote schaal wordt toegepast, ontstaat harmonische vervuiling, waardoor de voedingskabels te warm worden.

Oplossing: aanbrengen van dikkere kabels. Een ander alternatief is het toepassen van T5 buizen. Deze zijn ook energie zuinig en goedkoper in aanschaf.

Regelen van verlichting

Zorg ervoor dat je de verlichting kan regelen:

  • Aanwezigheidsschakelaar: bespaar tussen 10 en 90% met bewegingssensoren in ruimtes waar werknemers niet continu aanwezig zijn.
  • Daglichtafhankelijke regeling: stem je verlichting af op de hoeveelheid daglicht en bespaar tot 50%.
  • Tijdschakelklok: bespaar tussen 10 en 25% met een timer.
  • Veegschakeling: ideaal om op een zeker tijdstip de hele verlichting uit te schakelen.